четвъртък, 24 януари 2008 г.

Болнични листа

НАРЕДБА за медицинската експертиза на работоспособността (Приета с ПМС № 99 от 31.05.2005 г., обн., ДВ, бр. 47 от 7.06.2005 г.)
...
Чл. 9. (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя до два работни дни от издаването му.
...
Чл. 39. (1) Болничен лист за гледане или придружаване на болен член от семейството се издава, при условие че в мястото, където пребивава болният, няма друг незает на работа член от семейството му, годен да гледа или да придружава болния. Това обстоятелство се установява с декларация на осигурения, на когото се издава болничният лист, която се прилага към болничния лист. Лекуващият лекар или ЛКК вписва в личната амбулаторна карта на болния името, на когото е издаден болничният лист за гледането му, името, местоработата, постоянния адрес, родствената връзка с болния, размера на отпуска, номера на болничния лист и обстоятелството, че е приложена декларация към него. Данните от болничния лист - номер, серия, начало и продължителност на отпуска, се нанасят и в ЛАК на лицето, на което е издаден болничният лист.
(2) За дете до 7 навършени години не се изисква декларация по ал. 1 само когато майката поиска да гледа и да придружава болното си дете.
...
Чл. 49. (5) Корекции по болничния лист по повод допуснати технически грешки се извършват само от органа, който го е издал. Корекцията се нанася върху самия болничен лист със съответния подпис и печат.
При издаване на болничен лист, още в самото медицинско заведение, служителят да провери за допуснати грешки, като например:
1. Номер и дата на издаване
2. Печат
3. Лични данни - имена, ЕГН
4. Дати - на започване на болничния и за явяване на работа и др./
При установяване грушки и пропуски, служителят да поиска от издалия болничния лист те да се поправят по описания по-горе начин. В противен случай, изплащането от НОИ значително ще бъде забавено, докато се отрстрани грешката /особено, ако трябва болничния да се връща от София или даже от НОЙ на служителя, чиито болничен лист е сгрешен/.

НАРЕДБА за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.)
Издадените болнични листове и приложенията /ако има такива/ се изпращат в деловодството на ДАМТН.
...
Чл. 3 (5) Към болничните листове за гледане на болно дете до 18-годишна възраст и за гледане на болен член от семейството над 18-годишна възраст се прилага декларация по чл. 39 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността.
...
Чл. 8. (1) Осигурените лица и лицата, поискали изплащане на помощите по чл. 1, ал. 1, т. 2 заявяват еднократно при първото представяне на документи за изплащане на парични обезщетения или помощи данните, свързани с личната банкова сметка за получаване на обезщетенията и помощите, с декларация по образец съгласно приложение № 7.
...
(3) Към декларацията съгласно приложение № 7 се прилага копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка.
(4) (Изм. и доп. бр. 26/07.03.2008 г.) В 3-дневен срок от промяна на банковата сметка, се подава нова декларация по образец съгласно приложение № 7 по реда на чл. 11.
При представяне на болничен лист в ДАМТН за първи път, той трябва да е придружен с посоченото приложение № 7 и документ, издаден от банката за IBAN. Декларация и документ от банката се прилага отново, само ако е сменена банковата сметка - внимание срокът вече не е 7, а е 3-дневен.
Приложение № 7 към чл. 8


ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/ СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. СОФИЯ


Д Е К Л А Р А Ц И Я
за
банковата сметка за изплащане на паричните
обезщетения и помощи от ДОО



От ....................................................................................................................................................................
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...............................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон .........................................................
лична карта № ..........................................................., издадена на ................................................ 20 .... г. от .....................................................................................................................................................................


ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ личната ми банкова сметка за изплащане на паричното обезщетение/ помощ от ДОО е:
банка ......................................................................................, гр. ................................................................,
IBAN.........................................................................................................., BIC ...........................................,
за което прилагам копие от документ, издаден от съответната банка.


ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от настъпване на промяна в данните за банковата ми сметка следва да Ви уведомя с нова декларация. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.


Дата .................................................... Декларатор: ......................................
гр. (с) .................................................. (подпис)